BẾP LỬA (BẰNG VIỆT)

Một bếp lửa chờn vờn sương sớm,
Một bếp lửa ấp iu nồng đượm..
...
Rồi sớm rồi chiều lại bếp lửa bà nhen!
Một ngọn lửa lòng bà luôn ủ sẵn,
Một ngọn lửa chứa niềm tin dai dẳng,
Lận đận đời bà biết mấy nắng mưa!
...
Giờ cháu đã đi xa, có ngọn khói trăm tàu,
Có lửa trăm nhà, niềm vui trăm ngả,
Nhưng vẫn chẳng lúc nào quên nhắc nhở:
- Sớm mai này bà nhóm bếp lên chưa ?

Bếp lửa( Bằng Việt)

Thursday, September 15, 2011

BÒ BÍA ( VIETNAMESE SUMER ROLL WITH JICAMA AND CHINESE SAUSAGE)

Bò bía, nghe tên đã gợi nhớ đến một thời áo trắng đã qua, nhớ ngày xưa, thời đi học mê ơi là mê món này, dường như mê mùi vị của nó thì ít mà mê cái giây phút nhâm nhi nó và tám chuyện với bạn bè thì nhiều. Không gì tiện ,gọn , và hợp túi tiền thời học sinh hơn là kêu một dĩa bò bía rồi tha hồ mà tán gẫu chuyện trên trời dưới đất với chúng bạn, thích hơn nữa là món này thường thì được thoải mái ngồi bệt vỉa hè hoặc lúp xúp trên những cái ghế đẩu thấp lè tè, dưới tán cây mát rười rượi bên lề đường, tha hồ mà ngắm người qua kẻ lại.
Công thức:
2 cái trứng gà hoặc vịt đánh tan chiên vàng và xắt sợi
2 cặp lạp xưởng hấp chín xắt lat
Nữa củ sắn xắt sợi nhỏ
1 củ cà rốt xắt sợi nhỏ
3-4 tép tỏi
Nước mắm
Tiêu
Đường
Bột nêm
Bánh tráng nhỏ
Rau xà lách
Rau quế
Húng lủi
Dấp cá
Đậu phộng rang giã nhỏ
2 muỗng canh dầu ăn.
Tương ngọt
Bắt chảo dầu cho nóng, cho tỏi vào phi thơm,cho cà rốt, củ sắn vào, nêm vừa hơi lạt tí,xào chín, bắt xuống bắt đầu cuốn như hình minh hoạ
Tương gỏi cuốn
5 muỗng canh tương ngọt
1 muỗng canh dầu
1 muỗng cafe bột nêm
1/2 muỗng cafe tỏi băm.
Bắt chảo dầu cho nóng rồi cho tỏi phi thơm,cho tương ngọt, nêm nếm lại, để cho sệt
Ại thì nhắc xuống, rắc đậu phộng giã nhỏ,chút cà rốt ngâm chua, ớt bằm.



This dish always remind Vietnamese about schoolhood.this is usually served in font of school for students.it is really a good time to gathering with all friends, eating Bo Bia,talking story...this is so popular to all the youngth cause it matches their pocket book and taste yummy too.This is normally served in a small wagon and it goes well with a cool sugar cane juice with plenty ice...



Recipe :
1 /2 large jicama, julienned
1 small carrots, grated
1 tbsp chicken broth powdered
1 tsp sugar
1/2 tbsp fish sauce
1 package of small rice paper
2 eggs
3 Chinese sausage links
2 ounces dried shrimp( optional)
3 garlic cloves, minced
1 head lettuce, rinsed and de-ribbed
Mint
2 tbsps olive oil
1 package rice paper
Sauce:
1 tbsp olive oil
Crushed peanut
Chili sauce
2 tbsps vinegar
1 small can hoisin sauce
2 tbsp Sugar
1/4 cup shreded carot.
Using a large, non-stick skillet over medium heat, pour in 1/3 of the egg mixture and give it a good swirl so that it spreads out thinly across the entire pan. Once the bottom side has set, run a spatula underneath the omelet and flip it to cook the other .Set the finished omelets aside to cool.Once the eggs is cool off, slice thinly.
Steam the chineses sausage then slice thinly
Heat 2 tbsps oil in medium then put the garlic ,let turn brown, put carot,jicama,chicken broth powdered, sugar, fish sauce, stir fly until cooked.
"For the dried shrimp, add the shrimp and garlic into the oiled pan. Saute over medium heat until the garlic is golden and the shrimp are crisp, approximately 5 minutes.
Sauce:
Heat 1 tbsp oil then put a little bit minced garlic then put 5 tbsps hoisin sauce,let the sauce come thicker about 3 minutes.
Prinkle with crushed peanut, chili sauce, carot shredded in vinegar sauce( boil vinegar and sugar then pour into 1/4 cup shreded carot, let stand for at least 15 minutes)
Once all the ingridients are repeped.It is time to wrap, you can wrap frist, then serve or can let the guest wrap theirself, it is fun!



Rice pape( small size)

Dip in warm water

Place on a plate

Place letuce,mint,carot and jimaca

Wrap To 1 roll

Place chinese sausage and eggs.

Fold two side to the middle

Roll to the end

No comments:

Post a Comment